Vet! Het barbecue-seizoen is weer begonnen. Je hebt jouw terras of balkon schoongeveegd, het bier koud gezet én de grilltang er maar weer eens bij gepakt. Klaar om jouw grillmeister-skills te laten zien? Alleen nog een paar dingen checken voor de zekerheid en je gaat een geslaagde avond tegemoet. Stel jezelf de volgende belangrijke vragen:
De basis: heb ik een goede barbecue?
Houtskoolbarbecues van verschillende merken, de Big Green Egg of elektrische grills... Wat vind jij belangrijk? Kijk naar de prijs, hoe vaak je het apparaat denkt te gebruiken en de afmetingen. Je wilt sowieso een stevig apparaat en 1 met een eenvoudige handleiding. Verder hangt de keuze sterk af van jouw eigen wensen en budget. De keuze is reuze!
De kennis: wat is het verschil tussen barbecueën en grillen?
Het lijkt hetzelfde, vooral omdat je er hetzelfde apparaat voor gebruikt, maar tóch is er een verschil. Bij grillen maak je gebruik van een hoge temperatuur en kortere tijdsduur om het eten klaar te maken. Heb je kwalitatief vlees gekocht? Dan is het verstandig om voor een grill te gaan, want je kunt het vocht uit het vlees zuigen bij een lage temperatuur. Omdat barbecueën langer duurt, heeft het eten ook meer kans om de rook te absorberen. Dit proef je zeker terug!
Het gereedschap: wat heb ik allemaal nodig?
Spatels, tangen, vorken, prikkers, brikettenstarters en vleesklemmen; je hebt van alles nodig. Als je kundig, efficiënt én hygiënisch te werk wilt gaan, heb je goed gereedschap nodig. Zo weet je zeker dat je niet de kolen omdraait met dezelfde tang als waarmee je een stuk zalm grijpt. Tip: misschien is het ook een idee om een vleesthermometer aan te schaffen voor biefstuk. Immers: meten is weten. Kijk bij deze veilingen of er
een vleesthermometer, een schort, snijplanken of keukengerei voor jou bij zit.
De ingrediënten: wat leg ik op de barbecue?
Tegenwoordig is wat je op de grill legt, niet meer beperkt tot vlees. Krijg je carnivoren te eten? Kip, rund en varkensvlees doen het erg goed op de barbecue. Denk aan zelfgemaakte kipspiesjes met paprika en ui, biefstuk of sappige hamburgers. Als je vegetariërs te eten krijgt, kun je voor halloumi, paprika's en courgettes gaan. Door de kooltjes van de barbecue krijgen de groenten een lekker rokerige smaak.
De bijgerechten: wat past er goed naast?
De hapjes ernaast moeten natuurlijk niet afleiden van wat je op de barbecue legt. Dus hierbij geldt: hou het simpel. Niks mis met stokbrood, dips en sauzen. Een salade en een kommetje warme satésaus erbij en klaar ben je. Als je iets originelers wilt serveren, leg dan eens aubergine of venkel met verse rozemarijn op de grill. En ga voor gepofte aardappelen in aluminiumfolie. Of haal de Amerikaanse kant in jezelf naar boven en pak er maïskolven bij. Nom!
De drankjes: heb ik alles in huis?
Aha! Lekkere koude biertjes horen er natuurlijk bij. Ga voor wat zomerse en lichte varianten. Krijg je
liefhebbers van wijn over de vloer? Zorg dan voor frisse witte wijn of een flesje rosé. Vergeet niet ijsblokjes te maken óf een zak te kopen. Natuurlijk kun je ook iets non-alcoholisch klaarzetten. Vul bijvoorbeeld een karaf met munt en citroen. Mmm! Staat ook nog heel feestelijk.
Om 't af te toppen: wat wordt het toetje?
Je wilt natuurlijk goed eindigen, maar zeker geen eten aan je gasten opdringen na zo'n grandioos maal. Daarom wil je afsluiten met iets fris wat niet té zwaar op de maag ligt. Wat denk je van een fruitsalade? Vul een schaal met appelpartjes, druiven, mango en aardbeien en je hebt een vrolijk geheel. Zo sluit je de avond af met een knaller!
Alles voor jouw barbecue- of grillavond via SlaJeSlag
Van proceur tot Hollandse biefstuk, tot gave barbecues en grills; SlaJeSlag heeft 't allemaal. Neem eens een kijkje op onze
barbecue-pagina óf als je daar nu geen tijd voor hebt, schrijf je alvast in voor de nieuwsbrief. Zo weet je het meteen als we vleespakketten, hele barbecues of gadgets voor jouw grill veilen. CHILL!